Pawanmuktasana – Yogisk medicin

Pawanmuktasana serie 1 (PMA 1) är en grupp av asana (kroppsrörelser) som är mycket enkla och skonsamma och möjliga för alla att utföra och har samtidigt en mycket djupgående effekt såväl fysiskt, energimässigt som mentalt. Pawan betyder vind, rörelse, energi och mukta betyder att frigöra. Därför är pawanmuktasana rörelser som frigör energi genom att avlägsna blockeringar i kropp och sinne.

Att göra pawanmuktasana är som att äta vitaminer, mineraler och antioxidanter; de förebygger sjukdom och ger ökat välmående.  PMA är guld för alla som tror att dom är för stela för att göra yoga!
Ett regelbundet utövande av pawanmuktasana under en längre tid kan även upprätthålla och regenerera funktioner och skapa nya kanaler och banor i hjärnan.

När vi åldras finns det vissa hormoner i kroppen som slutar utsöndras, och när de slutar utsöndras samlas döda hjärnceller i hjärnan och tas inte bort av blodet. När de samlas i hjärnan blockeras den elektriska överföringen.

Forskare utvecklade i mitten av 90-talet en injektion för att återställa det som människor hade förlorat: minnet. På den tiden kostade en injektion omkring tio tusen dollar. Därför tittade de på andra metoder som kunde tillämpas. De provade yoga, och forskarna upptäckte att just PMA del 1 hjälper till att återställa minnet.

När du förbättrar din cirkulation, och cirkulationen börjar avlägsna de döda cellerna, börjar du gradvis återställa ditt minne.

PMA serie 1 är de antireumatiska övningarna, som genom böjning och rotation av kroppens leder frigör spänningar från musklerna och smörjer lederna med ledvätska. Väldigt många krämpor kan på detta sätt avhjälpas och kropp och sinne förbereds för att kunna utföra mer avancerade asana utan att stelhet eller blockerad energi förhindrar ett korrekt utövande eller orsakar skada.

Övningarna som görs i PMA-serien skapar ingen belastning på leden eftersom rörelsen inte utförs för att utveckla muskler, utan för att producera faktiska rörelser av leden. Så i PMA-serien mobiliseras lederna för att stimulera cirkulationen av ledvätska, dess sekretion och absorption. Detta förbättrar smörjningsprocessen och vitaliserar samtidigt vävnaderna, förbättrar näringsupptag och eliminering av avfallsprodukter.

På 70-talet studerade den japanske läkaren Hiroshi Motoyama Pawanmuktasana-sekvensen i samarbete med Swami Satyananda. Han drog intressanta slutsatser utifrån sina kunskaper om traditionell kinesisk medicin.

Meridianerna i kinesisk medicin motsvarar yogatraditionens nadis. Qi motsvarar prana. Ändpunkterna för var och en av huvudmeridianerna är belägna i extremiteterna på fingrarna och tårna. De kallas sei-punkter. Till exempel finns sei-punkten för lungmeridianen vid tumspetsen. Hjärtmeridianen är på insidan av lillfingret.

Prana går in och lämnar meridianerna vid dessa punkter. Tillståndet för energin i ändpunkterna återspeglar energiflödet i hela meridianen. Små övningar som att böja tårna eller knyta händerna stimulerar seipunkterna på ett sätt som liknar akupunktur eller akupressur.

Kinesisk medicin beskriver också genpunkter eller källpunkter. Dessa punkter hittar du i handlederna, anklarna och mellan dessa leder och sei-punkterna. En sjukdom i inre organ upptäcks ofta vid motsvarande genpunkt. Rotation av handlederna och vristerna gör det möjligt att normalisera funktionen hos inre organ och gynna hela kroppens hälsa.

Knäleder, höfter, armbågar och axlar har alla genpunkter. Således kan de spela en roll i de inre organens funktion.

PMA serie 2 har som syfte att stärka matsmältnings-systemet och är utmärkt för människor med olika magproblem men även diabetes. Övningarna frigör också olika energiblockeringar i magområdet. PMA serie 3 fokuserar på att frigöra energiblockeringar i höfter och rygg.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *